Uncategorized

Relatiile toxice

De multe ori ne complacem in relatii care ne fac mai mult rau decat bine, cu oameni care nu mai corespund nevoilor noastre, care ne ingradesc spiritual. Sunt multe relatii care mai merg din inertie, lasandu-ne impresia ca ne simtim confortabil si inca ii iubim, asa cum ne amintim noi ca era la inceput.

Din pacate, acea energie frumoasa s-a consumat si a ramas doar rutina. Atunci cand exista interese comune, copii la mijloc, o afacere facuta impreuna, o casa in care locuim sau orice altceva, este foarte greu sa rupem raul de la radacina si sa punem punct intr-o relatie.

Ce este de facut atunci?

Primul pas este constientizarea. Trebuie sa depistam exact de ce nu mai e ca la inceput, de ce nu ne mai simtim confortabil si fericiti intr-o relatie? S-a schimbat omul de langa noi, sau noi? Avem interese si pasiuni diferite acum sau asa a fost de la inceput si speram sa se schimbe?

Orice om, femeie sau barbat, are dreptul de a-si manifesta sentimentele si opiniile liber, dar respectand parerile si credintele celorlalti.

Iti poti afirma si sustine deschis principiile, dar fara a incerca sa le impui in fata celorlalti. Fiecare are dreptul sa isi formeze propriile pareri care trebuiesc respectate.

Din dorinta noastra de a ne integra in societate, in grupuri de prieteni sau de a face sa mearga o relatie, incepem sa fim falsi sau sa acceptam anumite pareri si comportamente care nu corespund felului nostru de a fi.

In loc sa ne punem intrebarea: „Ma place?” sau „Sunt destul de bun?”, ar trebui sa ne intrebam: „Ma simt bine in prezenta lor?”. Daca mintea gaseste suficiente argumente sa spuna „Da!” iar corpul vostru va da semne ca „Nu!”, parerea mea e sa va ascultati corpul, pentru ca el stie ce e mai bine pentru el si va comunica acest lucru prin senzatii fizice clare.

De exemplu daca in prezenta unei persoane simti ca ai o stare de disconfort, ti se strange stomacul, te apuca o durere de ceafa sau dai fizic inapoi cand se apropie de tine, PLEACA! Inventeaza un motiv, o scuza plauzibila sau nu si indeparteaza-te de acel camp de energie, pentru ca te va epuiza efectiv.

Daca sunteti o persoana sensibila, prezenta unei persoane cu un camp de energie toxic pentru voi va va contamina pur si simplu aura si veti avea ceva de munca sa o refaceti.

 

Ce se intampla in cazul relatiilor cu un partener care se poarta abuziv sau cu un coleg, sef, etc. Cel mai rau este in cazul in care esti nevoit sa locuiesti cu acea persoana, fie ca e partenerul, mama, tata, sora, etc.

Va dau cateva exemple de situatii toxice, cum le recunosti si ce solutii ai in cazul in care nu poti pleca pur si simplu.

1)Intreruperea

Atunci cand povestesti ceva si el te intrerupe sa iti vorbeasca de starea vremii de exemplu.

Pur si simplu te face sa crezi ca nici nu ii pasa ce spui si nici nu te-a ascultat pana atunci.

Solutie: Spune-i ca nu ai terminat ce aveai de spus si chiar e ceva important pentru tine.

2)Corectarea

Te corecteaza cand iti e lumea mai draga: cand povestesti ceva interesant, cand esti cu prietenii, cand ceri ceva in magazin.

Te face sa te simti „mic si prost” ca la scoala cand te asculta doamna si nu invatasei.

Solutie: Spune-i ca te deranjeaza si daca vrea sa te corecteze- pentru binele tau asa cum iti va replica- e indicat sa o faca in particular, asfel incat sa nu te puna intr-o situatie proasta.

3)Competitivitatea

Atunci cand ii povestesti ce ai patit, lui intotdeauna i s-a intamplat si mai rau.

Daca ai o realizare, el are una si mai buna.

Te face sa te simti nesemnificativa fata de el.

Acesti oameni au un complex de superioritate si simt nevoia ca ceilalti sa ii aprecieze, dar se intampla exact invers.

Solutie:Spune-i ca acum e vorba despre tine si ca te asteptai ca tocmai el, care stie cum e, sa te inteleaga.

4)Nevoia de a se atasa

Cel care nu se simte in siguranta si simte nevoia de a se agata de oricine ii acorda atentie. Tot timpul va suna sau va trimite mesaje cu ce i s-a mai intamplat si nu stie ce sa faca.

Solutie:Spune-i ca ai si tu problemele tale pe care trebuie sa le rezolvi si nu ai timp, sau nu ii mai raspunde.

5) Statul la panda

De obicei un fost iubit sau un  vecin, coleg,etc. care va urmareste pe FB sau pe geam sau fizic. Stie tot ce vi se intampla si tine sa va spuna asta.

Daca e un fost prieten va implora sa va intoarceti la el pentru ca s-a schimbat. Spune c a nu poate trai fara tine si ca e in stare sa isi faca singur rau sau nu isi poate continua viat afara tine.

Te face sa te simti vinovata de suferinta lui.

Solutie: Nu ceda, nu ii da satisfactie. Nu ii raspunde in nici un fel, pentru ca se va agata de orice cuvintel sa continuie sa te tina agatata in acea relatie esuata. Vanitatea lui nu vrea sa accepte refuzul tau. Nu vrea sa te lase sa iti continui viata, dar nici cu el nu mai merge, pentru ca iti va reprosa tot timpul trecutul.

6)Furiosii

Cei carora le sare tandara din te miri ce, apoi vorbesc si se poarta ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.

Daca ii atentionezi iti vor spune ca tu esti de vina ca le-ai dat motiv.

Solutie:Nu acceptati acest comportament, pentru ca daca vad ca tine, il vor repeta si mai des si mai rau. Tipati si voi si faceti scandal, daca nu inteleg altfel. Ia sa vedeti ce bine va iese! Doar aveti un motiv mult mai bun ca al lor.

7)Cei care uita

Sunt cei care iti promit ceva sau iti spun ca vin la o intalnire sau eveniment si nu mai dau nici un semn. Atunci cand le reamintesti iti spun ca au avut treaba si nu au putut.

Te fac sa te simti neimportant in comparatie cu treburile lor. Chiar ai senzatia ca iti fac un favor ca te includ in programul lor.

Solutie: Spune-i ca si tu ai treburile tale, importante pentru tine, dar atunci cand promiti ceva macar suni sa spui ca nu mai poti ajunge.

8)Oamenii bagaciosi

Vor sa stie tot desi nu e treaba lor. Au senzatia ca asa detin controlul. La o adica te pot manipula.

Daca simti ca ai incercat tot ce se putea si lucrurile tot nu merg asa caum ti-ai dori, nu mai sta sa astepti acel miracol, pentru ca nu va avea loc!

Hotaraste-te sa pui punct, cu orice consecinta, pentru ca viata ta este finita. Timpul trece si este pacat sa nu te bucuri de aceasta viata cat mai mult posibil!

 

Pe curand,

Cristina

2 thoughts on “Relatiile toxice

  1. Verifici intai daca faci ceva din ce am scris mai sus si observi si reactia persoanei respective. Daca lasa privirea in jos, ofteaza sau pare nemultumita, e clar ca esti toxic!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *